Blødgøring af vand

Drikkevandet på Sjælland har et højt indhold af kalk, som gør vandet hårdt. Hårdt vand kræver øget brug af rengøringsmidler og kalkfjerner og forkorter bl.a. vaskemaskinens levetid. Derfor er flere forsyningsselskaber begyndt at indføre central blødgøring på deres vandværker.

Central blødgøring indebærer, at processen med at blødgøre drikkevand foregår på et vandværk, så samtlige aftagere af vandet får blødere vand. Decentral blødgøring indebærer, at den enkelte kunde har installeret et mindre, privat blødgøringsanlæg på matriklen. Her er det kun den enkelte kunde, eller den pågældende boligforening, der får blødere vand.

En mindre kundegruppe får i dag blødere vand

I Fors forsyner vi dele af Lejre med vand, herunder området Rynkebjerggård. Vandet til Rynkebjerggård leveres af forsyningsselskabet HOFOR, som er i proces med at indføre blødere vand i deres forsyningsområde. Det gør HOFOR via centrale blødgøringsanlæg på deres nye vandværker, herunder Værket ved Gevninge, som leverer vand til Rynkebjerggård. Det betyder, at vores vandkunder i Rynkebjerggråd som de første af vores kunder får blødere vand og gradvist vil få sænket hårdhedsgraden i vandet fra nuværende 18 dH til 10-12 dH.

 

Fors’ overvejelser om central blødgøring

Vi har generelt hårdt vand i vores forsyningsområde og kan se flere fordele ved at levere blødere vand til vores kunder. Derfor overvejer vi, om vi på linje med HOFOR skal se på at etablere anlæg til central blødgøring, når vi hen over de næste ca. 50 år skal bygge nye vandværker i vores forsyningsområde.

Central blødgøring kræver nye vandværker

At etablere anlæg til central blødgøring af vand på et vandværk er en bekostelig affære, og derfor vil det være en investering, der for vores kunder skal kunne svare sig både i forhold til økonomi og oplevet livskvalitet. Da alle vores vandværker er af en ældre dato, kan det ikke svare sig økonomisk at investere i de vandværker i den udstrækning, som etableringen af anlæg til central blødgøring kræver. 

Vandets hårdhed
  • Vandets hårdhedsgrad er et udtryk for og bestemmes af hvor meget kalk (calcium) og magnesium, der er i vandet. 
  • Et stort indhold giver hårdt vand, et lille indhold giver blødt vand.
  • Vandet på Midt- og Vestsjælland indeholder meget kalk.
  • Hårdheden i vores forsyningsområde er målt til følgende:

Holbæk: Hårdhedsgrad 15 dH
Lejre: Hårdhedsgrad 24 dH
Roskilde og Ågerup: Hårdhedsgrad 19 dH

Vandets hårdhedsgrader

Interval i grader (°dH = grad deutscher Härte) Definition
0-4° dH Meget blødt
4-8° dH Blødt
8-12° dH Middelhårdt
12-18° dH Temmelig hårdt
18-24° dH Hårdt
24-30° dH Meget hårdt
Over 30° dH Særdeles hårdt

Mere om blødgøring af vand

Vi hjælper dig videre

Har du brug for hjælp?