Casper Engholm på en bænk ved Roskilde Fjord.

Sammenhold, åbenhed og fællesskab

Teamlederen fik andre planer med ham efter jobsamtalen. Alligevel er han endt det helt rigtige sted. Sammenhold indadtil og åbenhed udadtil er kodeordene for Casper Engholm i Spildevand, hvor også klimaforandringer og kundefokus er på agendaen.

 

Tekst og foto: Signe Halck

Det var egentlig en ledig stilling inden for daglig drift og vedligehold, der fik Casper til at søge job i Spildevand hos Fors. Til jobsamtalen så teamlederen imidlertid et andet potentiale og tilbød derfor Casper en uopslået stilling med fokus på optimering og projektledelse.

"Jeg er endt i en stilling, hvor jeg er sådan en, der sidder og kigger ned i tallene for at se, hvordan man kan gøre nogle ting på en smartere måde. Det er lige mig, og det var helt rigtigt set af teamlederen. Ligesom det giver supergod mening, at det var en anden profil, der fik det job, jeg oprindeligt søgte.” 

En anden ting, der giver mening for Casper, er den kollegiale stemning i teamet og på arbejdspladsen som helhed:

”Det er fedt, når man også gider at se sine kolleger uden for arbejdstiden, og især når folk både har lyst til det i regi af personaleforeningens arrangementer for alle, men også derudover. I Spildevand er vi i alt 42 kollegaer, og sidste år holdt vi mortensaften sammen alle sammen. Det var enormt hyggeligt.”

Flad struktur og masser af åbenhed

Casper vurderer, at en flad struktur er noget af det, der er med til at give en god stemning i Fors.

”Her er en meget flad struktur, og vi løfter alle i samlet flok. Men her er også plads til, at man kan få en god idé og løbe med den, hvis idéen er fornuftig. Og så kan man joke med hinanden på kryds og tværs, og uanset om man er leder eller medarbejder. Det betyder meget og giver en god stemning.”

I et af Caspers tidligere jobs var der meget konkurrence blandt virksomhederne i markedet, og det medførte en form for ’os mod dem’- kultur. Sådan er det ikke i spildevandsbranchen, og det sætter Casper stor pris på.

”I den her branche er vi sammen om udfordringerne og fælles om at gøre det bedst mulige for miljøet. Det betyder, at har vi et problem eller en faglig udfordring, så ringer vi til de andre forsyninger og sparrer med dem. For typisk står de i den samme situation, eller også har de gjort det. Det synes jeg er ret fedt. At alt er åbent i den her verden, og at vi deler vores erfaringer med hinanden.”

Casper Engholm ved Roskilde Fjord.

Casper bor med sin familie i et gammelt hus, hvor gør det selv-projekterne fylder og fornøjer.

"Her er en meget flad struktur, og vi løfter alle i samlet flok. Men her er også plads til, at man kan få en god idé og løbe med den, hvis idéen er fornuftig. Og så kan man joke med hinanden på kryds og tværs, og uanset om man er leder eller medarbejder. Det betyder meget og giver en god stemning."

Miljøhensyn og kundehensyn

For Casper er det samtidig vigtigt, at hans arbejde er med til at påvirke kundernes hverdag, og lige præcis her oplever han, at netop optimering kan være med til at gøre en forskel:

”Vi prøver at rense spildevandet på den bedst mulige måde og prøver at optimere så meget som muligt, så det forhåbentlig kan blive så billigt som muligt for kunden. Spildevandsrensning er dyrt og kræver mange ressourcer, og derfor giver det mening at optimere,” forklarer han.

Optimering og energibesparende tiltag var et varmt emne under energikrisen i 2022, og det gjaldt også Caspers position og spildevandsbranchen i det hele taget.

”Strømforbruget kiggede vi på dengang, og det gør vi stadig, men vi har også nogle udledningskrav, vi skal overholde over for Miljøstyrelsen. Det gør, at vi skal rense vandet så og så meget, før vi kan lede det tilbage til naturen. Derfor kan vi ikke bare skrue ned for strømforbruget, for så renser vi ikke spildevandet godt nok og overholder ikke udledningskravene. Så der er hele tiden en balance, der skal afvejes og overholdes."

Gør det så godt man kan

Når det kommer til balance, er Casper ikke i tvivl om at være en del af en branche, hvor vejrforholdene grundet klimaforandringer til tider udfordrer den kapacitet, et renseanlæg er bygget til og reelt kan klare.

”Vores anlæg er bygget for lang tid siden og kan tage en vis mængde vand, men de er ikke gearet til de regnmængder, vi er begyndt at opleve. Det er vildt, når det sker, for i situationen kan vi reelt ikke stille så meget op andet end at gøre det, så godt vi kan.”

"Har vi et problem eller en faglig udfordring, så ringer vi til de andre forsyninger og sparrer med dem. Det synes jeg er ret fedt. At alt er åbent i den her verden, og at vi deler vores erfaringer med hinanden.”
Casper Engholm på en bænk ved Roskilde Fjord.
Casper Engholm
  • Uddannet maskinmester
  • I dag fagspecialist i Spildevand hos Fors A/S, hvor han er en del af et fagligt team på 19 medarbejdere
  • Tidligere jobs: Driftsmester på kraftvarmeværker i København hos Dong/Ørsted; Inspektør på trykbærende udstyr hos Kiwa Danmark
  • 39 år og bor privat med sin familie i Bjæverskov på Sjælland