Energibyen

Med en ny energiby vil vi gøre Holbæk til centrum for fremtidens bæredygtige forsyning. Her skal vores forsyningsarter gå hånd i hånd i et naturområde, der danner ramme om en række nye, tekniske anlæg.

Energibyen er et stort, samlende forsynings- og anlægsprojekt, der kommer til at ligge overfor Holbæk Sportsby. Energibyen skal på sigt rumme et nyt vandværk, en ny genbrugsplads og et nyt varmeværk, som er en vigtig del af planen for den fremtidige fjernvarmeudrulning i Holbæk by. Hovedbygningerne til de forskellige anlæg samles om en have, der skal fungere som et samlende rekreativt område for Energibyens kunder og brugere.

Ny administrationsbygning

Energibyen kommer også til at rumme en helt ny administrationsbygning for Fors A/S, hvor ca. 70 ud af virksomhedens godt 230 medarbejdere skal have arbejdsplads. Vi bevarer også vores administrationsbygning i Roskilde og vil derfor også i fremtiden have administration i både Holbæk og Roskilde.

Status for projektet

Energibyen er et stort projekt, der indeholder flere delprojekter. Derfor kommer anlægsarbejdet til at foregå i etaper og over en årrække.

I perioden 2023-2024 er det nødvendige forarbejde gennemført i form af bl.a.

  • Forundersøgelser og beregninger
  • Udvælgelse og køb af grund
  • Dialog med Holbæk Kommune og borgermøder
  • Arkæologiske forundersøgelser

I januar 2025 godkendte kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune en lokalplan for området.

 

Det er forventningen, at vi kommer i jorden i løbet af 2025, hvor der skal etableres veje, belysning, ledninger, regnvandsbassiner og en fælles byggeplads. Opførelsen af de forskellige anlæg kræver et omfattende myndighedsarbejde, inden byggeriet kan gå i gang. Vi forventer, at etableringen af den nye genbrugsplads skal realiseres som Energibyens første anlæg. 

Biodiversitet og bæredygtighed

Energibyen får ikke et renseanlæg, men der skal udvikles løsninger, så det på området bliver muligt at rense og tilbageholde regnvand. Regnvandsløsningerne skal samtidig designes, så de kommer til at bidrage til en øget biodiversitet. En øget biodiversitet indgår nemlig også som en selvstændig del af projektet for Energibyen. Målet er, at biodiversiteten i området over en årrække skal øges med minimum 30 procent.

Det er også tanken, at overskudsvarme fra et potentielt kommende  datacenter i nærheden kan udnyttes til at sikre en bæredygtig og omkostningseffektiv fjernvarme, ligesom vi undersøger muligheden for at få sendt overskudsvarme fra Kalundborg til Holbæk og Roskilde. Generelt ser vi positivt på at udnytte overskudsvarme i det omfang, det er bæredygtigt i forhold til klima, miljø og økonomi

Målet er, at Energibyen skal være et forbillede for fremtidens forsyning, og det er vores ambition, at vores løsninger i videst muligt omfang skal eksistere i et organisk samspil med naturen og miljøet.

Energibyen set fra Holbækmotorvejen. Illustration: Henning Larsen.

Vision for Energibyen

Ved at bringe vores forsyningsarter sammen opstår en unik mulighed for at opleve og formidle, hvad forsyning er, og hvordan arbejdet med forsyning kan gøres mere bæredygtigt. Energibyen skal være et sted, hvor brugerne under et besøg på genbrugspladsen kan færdes i de grønne uderum, og hvor brugerne kan blive klogere på de forskellige  forsyningsarter i form af fx illustrative informationstavler og ved at kigge ind til anlæg og processer gennem store vinduespartier.

De bæredygtige og cirkulære tanker skal spille ind i bygningernes arkitektur, så byggeri, arkitektur og design kan eksistere og harmonere i et samspil med den omkringliggende natur. Det betyder, at visionen for Energibyen også er, at den skal være en en "naturby". Det vil sige et lokalområde, der byder på biodiversitet og grønne uderum i form af en eng, en have i centrum af anlæggene, regnvandsbassiner samt små lavninger og skove, der samlet binder området sammen til en "naturby".

Energibyen set fra genbrugspladsen. Illustration: Henning Larsen.

Illustrationsplan over Energibyen inkl. etablering af ny vej.

Vi hjælper dig videre

Har du spørgsmål?