Tekstilaffald: Husk knude på posen

2. oktober 2024
Har du fulgt med i problemerne med indsamlingen af tekstilaffald? Her får du en opsummering af de vigtigste budskaber, så du er klædt på til at håndtere dit tekstilaffald korrekt.

Tøj- og tekstilindustrien står for et tårnhøjt vandforbrug, et højt forbrug af kemikalier og en høj CO2-udledning. Faktisk udleder modeindustrien mere CO2 end al international flyvning og søfart tilsammen*. Derfor er genbrug og genanvendelse af tøj og tekstiler en vej til at spare vand, kemikalier og CO2 til gavn for miljøet og klimaet.

Håndtering og fakta

Knude på posen: Kom altid tekstilaffald i en tætsluttende, klar pose  og slå knude på posen, så indholdet ikke kan blive vådt, fugtigt eller jordslået i forbindelse med indsamling og transport. Tekstilaffald kan nemlig kun genanvendes, når det er tørt, da fibrene bliver ødelagt ved fugt.

Tekstilaffald er: udtjent tøj samt sko og tekstiler, der ikke længere kan bruges. Det kan fx være gammelt undertøj, hullet sengetøj eller tøj, der er for slidt til at blive genbrugt .

Tekstilaffald er ikke: tøj, sko og tekstiler, som ikke fejler noget, men som du ikke længere ønsker at bruge. Aflagt men brugbart tøj og tekstil skal   afleveres til genbrug, fx i en genbrugsbutik eller en genbrugscontainer. Ved aflevering i en genbrugscontainer skal du også huske at komme tøjet i en tæt pose og slå knude på den, så tøjet ikke får fugt og mugner.

Tekstilaffald er i øvrigt heller ikke: madrasser, topmadrasser, vattæpper, hynder og gulvtæpper. Materialer som disse skal i containeren ”Rest efter sortering”. Spørg på genbrugspladsen, hvis du er i tvivl.

*) Kilde: svanemærket.dk

Vidste du

Sådan genanvendes tekstilaffald

 

  • Tekstilaffald kan blandt andet bruges til at lave isoleringsmaterialer til huse og biler. Tekstilaffald kan også bruges i produktionen af klude til industrien.
  • Rene tekstilfibre af fx bomuld og uld kan genanvendes i produktionen af nyt tøj.
  • Der udvikles løbende nye teknologier til genanvendelse af tekstiler. Fx er man i proces med en teknologi, der vil gøre det muligt at omdanne polyester og sammensatte tekstiler til nye tekstiltråde.

Ved du, hvad der sker med dit affald?

Tekstiler blot én af flere affaldstyper, vi i dag skal sortere. Her på vores hjemmeside kan du læse mere om de forskellige typer, samt hvordan og hvor meget de bliver genanvendt.