Stop spild af mad

27. marts 2025 - Affald
Fødevarepriserne stiger og stiger, og alligevel kasserer danskerne mad i stride mængder. Det koster ikke kun dyrt for den enkeltes pengepung, men også for klimaet.

30. marts er FN's internationale dag for ingen spild. Vi markerer dagen med gode råd, tips og tricks til at undgå madspild til gavn for både din egen økonomi og vores fælles klima.

Fakta om madspild

  • Danmark er et af de lande i verden, der har mest madspild pr. indbygger. 
  • Danske husholdninger står årligt for ca. for 235.000 tons madspild. Det svarer 27 % af Danmarks totale årlige madspild på ca. 873 tons.
  • Udover husholdningernes madspild kommer det totale madspild fra bl.a. fødevareindustrien samt detail og engroshandelen.
  • Det anslås, at det totale madspild i Danmark på 873 tons svarer til 3,8 procent af Danmarks årlige totale CO2-udledning.
  • Ifølge FN står madspild globalt for 8-10 % af verdens CO2-udledning.

Kilder: Fødevarestyrelsen og stopspildafmad.org

Sådan undgår du madspild

 

  • Planlæg: Indkøbslister og madplaner er det mest effektive værktøj mod madspild. Prøv også at bruge apps og opskrifttjenester, hvor du kan indtaste indholdet i dit køleskab og få kreative bud på retter og opskrifter ud fra det, du allerede har.
  • Opbevar korrekt: Opbevar fødevarer korrekt for at forlænge deres holdbarhed. Salat holder sig fx friskt i længere tid, når det skylles og puttes i en tætsluttende beholder i stedet for at ligge i en åben emballage.
  • Frys rester og fødevarer i tide: Fryseren er din bedste ven til både rester og madvarer, du ikke kan nå at spise i tide. Husk, at pålæg og brød også sagtens kan fryses.
  • Forstå datomærkningen korrekt: Husk forskellen på "bedst før" og "sidste anvendelsesdato". Mange fødevarer er stadig helt fine at spise efter "bedst før"-datoen.

 

 

Tips til genoplivning

Gør slattent grønt friskt igen

 

  • Vandbad: Læg de slatne grøntsager i koldt vand i 30 minutter. Vandabsorbering genopliver grøntsagerne og gør dem friske igen.
  • Isvand: For en hurtigere effekt kan du bruge isvand: Læg grøntsagerne i en skål med koldt vand og isterninger i 15-20 minutter.
  • Skær og snit: Skær enderne af grøntsager som fx gulerødder og bladselleri. Det kan hjælpe grøntsagerne til med at absorbere mere vand.
  • Opbevaring: Når grøntsagerne er blevet friske, så opbevar dem i en tætsluttende beholder tilsat fugt for at forhindre, at de bliver slatne igen.

Forlæng brødets levetid

  • Brød og andet bagværk er sammen med frugt og grønt blandt de fødevarer, vi smider mest i skraldespanden.
  • Har du brød, som intet fejler, men er blevet lidt kedeligt, kan du duppe det med vand og give det 5-8 minutter i en forvarmet ovn.
  • Du kan også riste brødet og spise det, som det er, eller bruge det til brødcroutoner eller bruschetta. 

Madspild i Holbæk Kommune

I Holbæk Kommune smed hver indbygger i 2024 i gennemsnit 55 kg madaffald ud. Af de 55 kg udgjorde madspild ca. 20 %.

En tredjedel af det husstandsindsamlede restaffald i Holbæk Kommune består af madrester, hvoraf størstedelen udgør madspild. Det drejer sig især om brød og andet bagværk. 


Heldigvis kan du selv gøre en forskel ved både at mindske dit madspild og ved ikke at smide madrester i restaffald, men i madaffald, så resterne kan genanvendes til biogas og biogødning.