Fors Affald Holbæk A/S skal fortsat opkræve moms på affald i Holbæk Kommune

22. november 2023 - Affald
Dekorativt
Skattestyrelsen er kommet med et nyt styresignal for kommunale renovationsydelser. Fors Affald Holbæk A/S skal fortsat opkræve moms på håndteringen af dagrenovation i Holbæk Kommune.

Skattestyrelsens nye styresignal for momsopkrævning på affald sætter rammerne for, hvornår der skal opkræves moms på dagrenovationsopgaven. I kommuner, hvor opgaven varetages af et kommunalt ejet aktieselskab, beror det på en konkret vurdering.

Fors A/S har her indhentet bistand fra Deloitte, PWC og Horten Advokater, og konklusionen er, at Fors Affald Holbæk A/S fortsat skal opkræve moms, da selskabet ikke kan anses for at være et såkaldt offentligretligt organ.

”Ud fra Skattestyrelsens parametre er det vores klare vurdering, at Fors Affald Holbæk A/S fortsat skal opkræve moms på afhentning af affald, da selskabet ikke kan anses for at være en integreret del af Holbæk Kommune,” siger økonomidirektør i Fors A/S Majken Simonsen.

I vurderingen lægges bl.a. vægt på, om virksomheden sender fakturaer ud i eget navn eller på vegne af en kommune, om den er stiftet på privatretligt grundlag og i hvilken grad, en offentlig myndighed ’bestemmer’ i virksomheden.

Fors Affald Holbæk A/S er stiftet på privatretligt grundlag, det vil sige med egen selskabskapital og egne vedtægter. Fors Affald Holbæk A/S er en del af Fors-koncernen, der er 100 % ejet af Fors Holding A/S. Ejerkommunerne har derfor ikke, hver for sig eller samlet, bestemmende indflydelse på selskabet.

Fors A/S er drevet efter hvile-i-sig-selv-princippet. Det betyder, at selskabet ikke må give overskud eller underskud. Derfor beregnes priserne ud fra, hvad det koster at drifte en affaldsordning – og ikke efter hvor mange penge, der kan tjenes til ejerne.