For meget ryger i Rest
I 2024 var den totale genanvendelsesprocent for husholdningsaffald i Holbæk Kommune på 74 procent, og hver indbygger i kommunen afleverede i gennemsnit 247 kg affald i beholderne derhjemme. Det er fire kg mere end i 2023, og her gemmer sig en ”synder”. Mængden af restaffald er nemlig steget, da der i 2024 er smidt to kg affald mere pr. indbygger i Rest-beholderen set i forhold til 2023. Det lyder måske ikke af meget, men det drejer sig samlet set om en årligt øget mængde restaffald på godt 148.200 kg.
Derfor skal mindst muligt smides i Rest
Restaffald er udelukkende affald, som det endnu ikke er muligt at genanvende, og som derfor skal afbrændes. Det gælder fx bind, bleer, cigaretskod og brugte pizzabakker. Afbrændingen af restaffald giver energi, der bruges i fjernvarmenettet og til at producere elektricitet, så på den måde udnyttes ressourcerne i restaffaldet. Udfordringen er, at afbrændingen af affald bidrager til CO2-udledningen.
Vi ved også, at alt for meget restaffald fortsat indeholder bl.a. madrester og plast, hvor genanvendelsesmulighederne langt overstiger den energiudnyttelse, der opstår ved afbrænding. Derfor er det både vigtigt at sortere så meget af husstandens affald som muligt og at sortere affaldet så korrekt som muligt. På den måde kan ressourcerne i affaldet udnyttes optimalt, og vi kan samtidig mindske udledningen af CO2.
Mindre madspild og bedre sortering
Hver dansker smider i gennemsnit ca. 47 kg spiselig mad ud om året. Det vil sige mad, som kunne have været spist, men som ender med at blive kedeligt eller fordærvet, typisk fordi man glemmer at få det spist i tide. Dertil kommer selve madaffaldet, som udgøres af restprodukter som fx bananskræller, kartoffelskræller, æggeskaller, kaffegrums, tebreve, levn på middagstallerkenen og osteskorper
(Kilde: Stop Spild Af Mad)
I Holbæk Kommune smed hver indbygger i 2024 i gennemsnit 55 kg madaffald ud. Af de 55 kg udgjorde madspild ca. 20 procent. Dertil kommer, at en tredjedel af det husstandsindsamlede restaffald i Holbæk Kommune består af madrester, hvoraf størstedelen udgør madspild. Det drejer sig især om brød og andet bagværk. Heldigvis kan du selv gøre en forskel ved både at mindske dit madspild og ved ikke at smide madrester i restaffald, men i madaffald, så resterne kan genanvendes til biogas og biogødning.
I 2025 vil vi i Fors sætte fokus på indsatsen mod madspild, bl.a. i form af gode råd til at udnytte husstandens madvarer endnu bedre, så spildet kan undgås.
Fakta om madspild i Danmark
- Danmark er et af de lande i verden, der har mest madspild pr. indbygger.
- I 2021 stod alene de danske husholdninger for 235.000 tons madspild. Det svarer 26,9 % af Danmarks totale madspild på 873.014 tons (2024-tal).
- Udover husholdningernes madspild kommer det totale madspild fra bl.a. fødevareindustrien og fra detail og engroshandelen.
- Det anslås, at det totale madspild i Danmark på 873.014 tons svarer til 3,8 procent af Danmarks årlige totale CO2-udledning.
(Kilde: Stop Spild Af Mad)
Få flere fakta
Er du nysgerrig efter flere fakta om affaldssortering i Holbæk Kommune, eller vil du vide mere om, hvad der sker med dit affald, og hvordan din sortering gør en forskel?