25 hektar nyanlagt natur i Viby

2. oktober 2024
Har du været forbi Vibys nyanlagte natur- og aktivitetsområde i Ådalen? Ellers kan vi varmt anbefale at lægge vejen forbi i løbet af efteråret eller efterårsferien

En varm junidag i sommer blev et nyt rekreativt natur- og aktivitetsområde i Viby Øst indviet. I området er der anlagt stier og løberuter, og der er plantet skov, sået blomster og opsat bænke og bålpladser. I Fors har vi bidraget til projektet med CO2-reducerede løsninger inden for klimatilpasning. Det drejer sig nærmere bestemt om en regnvandsgrøft og et 22.000 m³ stort regnvandsbassin, som forsinker og renser regnvand fra området.

Sådan har vi arbejdet med CO2-reduktion i Ådalen

I Fors kommer ca. 70 % af vores CO2-aftryk fra vores anlægsprojekter, hvor beton, jordflytning, gravearbejde m.m. bidrager til CO2-udledning. Det ønsker vi at mindske, og derfor gjorde vi arbejdet med klimatilpasning i Ådalen til et pilotprojekt for netop CO2-reduceret anlægsarbejde. Det gjorde vi konkret ved:

  • At reducere vores brug af beton ved i videst muligt omfang at etablere åbne grøfter i stedet for at grave betonrør ned i jorden
  • At benytte os af lokal jordhåndtering, så bortkørslen af jord fra anlægsarbejdet blev minimeret

Især den reducerede brug af betonrør har gjort en forskel i anlægsarbejdets CO2-regnskab. Den valgte løsning med åbne grøfter har nemlig givet en CO2e-reduktion på 44 % set i forhold til en løsning med ”almindelig” rørføring.

Sådan blev projektet til

Growing Trees Network har stået for indsamling af private donationer til træer til områdets nye skov, der er rejst som Folkeskov. Roskilde Kommune har med Dalgas som hovedentreprenør anlagt stier, udsået frøblandinger og opsat bænke og bålpladser.

Minimal brug af betonrør har bidraget til CO2-reduktionen.

Regnvandsbassinet i Ådalen forsinker og renser regnvand.