Holbæk by

Vi arbejder på at få fjernvarmen til Holbæk by. Du kan finde information om projektet her på siden, og vi giver besked, når der bliver åbnet for tilmeldinger.
Status på projektet

Vi er i den indledende fase af fjernvarmeudrulningen i Holbæk by. Fjernvarmeudbygningen er opdelt i seks etaper hvoraf første etape er blevet godkendt af Holbæk Kommune.

Vi er i øjeblikket i gang med at indhente tilslutningserklæringer fra varmeforbrugerne. I første etape er det primært store varmeforbrugere som fx boligforeninger, større byggemodninger, kommunale institutioner og sygehuset, der tilbydes fjernvarme. Der er behov for, at minimum 70% af varmegrundlaget bliver tilsluttet fjernvarme, for at udrulningen kan blive en realitet.

Denne tilslutning er afgørende for at kunne komme videre med projektet og opnå en stabil fjernvarmeforsyning i Holbæk, som kan udvides til andre områder i fremtiden.

Er der fjernvarme i Holbæk i dag?
I dag har Holbæk Have og Kalvehave fjernvarme, der kommer fra en midlertidig varmecentral, som har hver deres prisblad. I takt med at fjernvarmenettet bliver rullet ud, vil de få samme prisstruktur som resten af Holbæk by og dermed indgå i det større fællesskab.

Første etape i tal 

  • I dag får omkring 90% af området stadig deres varme fra gas
  • Der er et varmebehov på 60.000 MWh om året ved fuld udbygning
  • Vi forventer at byde ca. 500 nye kunder velkommen i første etape
  • Der skal graves 26 km hoved- og gadeledninger og 10 km stikledninger
  • For at realisere projektet skal vi nå minimum 70% tilslutning målt på tilsluttet areal. Det skal vi, for at sikre en bæredygtig varmepris. Fjernvarme er nemlig en kollektiv løsning, der kræver kollektiv opbakning

Gennemtænkt fjernvarme – for din og fællesskabets skyld

Vi planlægger vores fjernvarmeprojekter grundigt for at sikre, at vores projekter er økonomisk forsvarlige. For alles skyld. Bag hvert projekt ligger der dybdegående beregninger, som gennemgås af både rådgivere, et eksternt revisionsfirma med ekspertise inden for fjernvarme og din kommune.

Fors drives efter hvile-i-sig-selv-princippet og må derfor ikke danne hverken over- eller underskud. Priserne afspejler dermed de omkostninger, der er forbundet med at etablere og levere fjernvarme.

Vores principper for fjernvarmeudvidelse:

Ikon med lokationsnål

Fjernvarme, hvor det giver mening

Vi udvider kun til områder, hvor vi kan sikre en økonomisk bæredygtig løsning og har bred opbakning fra borgerne.

Ikon med hus

Krav om høj tilslutning

Før vi går videre med projektet, skal mindst 70 % af husstandene i forhold til opvarmet areal i hvert område tilmelde sig. Fjernvarme er en kollektiv løsning, og det er vigtigt, at mange støtter op, så projektet er økonomisk stabilt. Hvis vi ikke når de 70 %, går vi ikke videre med projektet.

Ikon med lup

Økonomiske stop-prøver undervejs

Vi foretager løbende evalueringer af projektets økonomi for at sikre, at det kan gennemføres forsvarligt. Vi har flere "stop-prøver" undervejs, hvor beregningerne tjekkes af både rådgivere, et eksternt revisionsfirma med ekspertise inden for fjernvarme og din kommune.

Ikon med blok og flueben

Tjek af anlægspriser

Når nok kunder har tilmeldt sig, og varmegrundlaget dermed er sikret, går vi videre med projektarbejdet og sender anlægsarbejdet i udbud. Hvis de tilbud, vi modtager, viser sig at være for dyre i forhold til at sikre et økonomisk bæredygtigt fjernvarmeprojekt – og vi derfor ikke kan holde fjernvarmeprisen inden for det, vi har meldt ud – stopper vi projektet. I så fald kan du frit træde ud af aftalen uden omkostninger.

De næste trin

Step 1
I første etape er det primært store varmeforbrugere som fx boligforeninger, større byggemodninger, kommunale institutioner og sygehuset, der tilbydes fjernvarme. Der er behov for, at minimum 70% af varmegrundlaget bliver tilsluttet fjernvarme, for at udrulningen kan blive en realitet.
Step 2
Når vi har nået 70% i tilslutning, sender vi opgaven i udbud, så vi kan få entreprenører og det endelige anlægsbudget på plads. Vi går kun videre med opgaven, hvis anlægsøkonomien ikke har ændret sig og vi fortsat kan tilbyde en konkurrencedygtig pris på fjernvarme.
Step 3
Når anlægsøkonomien og leverandører er på plads, giver vi besked om, hvornår vi kan starter arbejdet op, og hvordan alle detaljerne ser ud for at levere fjernvarme til byen.

Få svar på dine spørgsmål

Hvor skal varmen komme fra?

Varmen til fjernvarmeprojektet i Holbæk skal komme fra et nyt varmeværk i Energibyen, der bliver bygget mellem omfartsvejen og Holbæk motorvejen. Holbæk Kommune har vedtaget lokalplanen for Energibyen. Læs mere her.

Varmeværket skal primært bestå af en stor eldrevet luft/vandvarmepumpe, som henter energi fra luften og bruger CO2 som kølemiddel. Sammen med varmepumpen, vil der være en stor elkedel og en akkumuleringstank. For at sikre forsyningssikkerheden, vil vi også have gaskedler, som kan tage over ved behov.  

Elkedlen spiller en vigtig rolle i at balancere elsystemet, og fungerer sammen med en 7000 m³ akkumuleringstank. Akkumuleringstanken kan sammenlignes med en stor termokande der opbevare varme. Varmen bliver gemt i tanken, som vi kan bruge på dage, hvor elpriserne er høje. Dette gør det muligt at fortsætte med at producere varme til en lav pris, hvilket sikrer stabilitet i varmepriserne for forbrugerne. 

Der er ikke lyd på illustrationen.

Online informationsmøde

Se vores og Holbæk Kommunes online informationsmøde fra den 14. maj 2024 om fjernvarme til Holbæk by, mens du sidder med benene oppe i sofaen.

Materialer om projektet

Tilslutningen fra A til Å

Se en kort oversigt over processen, fra du modtager tilbuddet om at få fjernvarme til gravearbejdet og det endelige slutmål, hvor du holder din bolig varm med fjernvarme.

Hold dig opdateret med ProjektNyt

Få direkte besked, når der er nyt om Holbæk. Vælg fjernvarme og derefter Holbæk, når du tilmelder dig.

Vi hjælper dig videre

Har du spørgsmål om fjernvarme eller brug for hjælp?