Plast og mad- og drikkekartoner
Efter omlastningen transporteres de sammenpressede baller til et sorteringsanlæg i Tyskland, hvor de forskellige plasttyper og mad- og drikkekartoner bliver sorteret fra hinanden. På anlægget frasorteres 75 procent af materialerne til genanvendelse. De resterende 25 procent er spildmateriale, der ikke kan genanvendes. Spildmaterialet består primært af plast, der er viklet sammen med andet affald.
Transporten betaler sig i forhold til klima og miljø
Inden transporten presse ballerne så kraftigt, at der kan lastes 26 tons i én lastbil, der kører fra Danmark til Tyskland. For hvert kilo genanvendt plast, der bruges til at lave ny plast, spares to kilo olie samt den energi, der bruges på at omdanne olie til plast. Forbruget af brændstof brugt på transporten kan derfor svare sig, når man laver ny plast af gammel plast. Dette skal ses i forhold til den samlede miljøgevinst, som opnås i form af besparelsen af både råstoffer, energiforbrug og CO2-udledning.
- Efter sorteringen afsættes de forskellige plasttyper til genanvendelsesanlæg i EU/EØS.
- På sorteringsanlægget bliver plasten finsorteret og vasket.
- Plasten afsættes til produktion af nye plastprodukter som fx shampooflasker, dunke til opvaskemiddel, dele til bilindustrien, plastfolie mv.
Fakta for Holbæk Kommune
- Mad- og drikkekartonerne afsættes til genanvendelsesanlæg.
- På anlægget fjernes rester af plast og aluminiumsfolie fra materialerne.
- Kartonerne omdannes til nye fibre, som kan indgå i produktionen af nye mad- og drikkekartoner.