Farligt affald
Derfor skal farligt affald sorteres for sig
Affald i form af fx kemikalierester, brugte elsparepærer og gammel maling kan skade miljø og mennesker, hvis affaldet ikke bliver håndteret på et specialanlæg, der er godkendt til at behandle farligt affald. På anlægget kan noget af det farlige affald genanvendes, mens andet afbrændes, deponeres eller specialbehandles.
Sådan opbevarer du miljøkassen
Den røde miljøkasse skal ikke stå ude ved de andre affaldsbeholdere, men opbevares forsvarligt i fx bryggers eller garage. Når miljøkassen bliver hentet med storskrald, bliver kassens indhold efterfølgende sorteret af vores genbrugsvejledere på genbrugspladsen.
Miljøkassen siger ja tak til
√ Spraydåser som fx hårspray, deodoranter, flødeskumsspraydåser og andre dåser.
√ Alle slags elpærer – pak dem gerne i en pose, så man ikke risikerer at skære sig, hvis de skulle gå i stykker i kassen.
√ Neglelak og neglelakfjerner kan indeholde acetone og skal derfor sorteres som farligt affald og dermed i miljøkassen. Makeup som fx pudder, øjenskygge og mascara er ikke farligt affald og skal derfor i restaffald.
√ Dunke markeret med faremærker som optræder på fx terpentin, rensebenzin, husholdningssprit.
√ Rester af fx træbehandling, maling og olie må komme i miljøkassen, hvis bøtterne kan være der. Husk at lukke dem og stille dem oprejst.
Miljøkassen siger nej tak til
÷ Batterier og småt elektronik (her har vi i stedet en såkaldt pose-på-låg ordning, hvor batterier og småt elektronik lægges i en 4-liters pose, som lukkes og lægges på låget af papir- eller glasbeholderen.
÷ Gaspatroner (afleveres på genbrugspladsen).
÷ Gas- og trykflasker (afleveres på genbrugspladsen).
÷ Ammunition, som fx håndgranater og blålys (afleveres til politiet).
÷ Bil- og elcykelbatterier (afleveres på genbrugspladsen).
÷ Ikke affyret fyrværkeri (afleveres på genbrugspladsen).
÷ Medicinrester (afleveres på apoteket eller genbrugspladsen).
÷ Kanyler og sprøjter (afleveres i kanyleboks på apoteket eller genbrugspladsen).
Vi henter dit farlige affald
Vi henter miljøkassen sammen med storskrald og haveaffald. Du bestiller nemt via appen Mit affald eller her på hjemmesiden med MitID.
- Kemikalierester, brugte elsparepærer og gammel maling m.m. kan skade miljø og mennesker, hvis affaldet ikke bliver håndteret på et specialanlæg, der er godkendt til at behandle farligt affald.
- Tomme plastbeholdere mærket med udråbstegn skal sorteres som plast.
- Tomme plastbeholdere med faremærker skal sorteres som farligt affald.
- Elpærer skal være hele og pakket i en klar pose.
- Låget på en beholder skal slutte tæt, og beholdere skal stå oprejst i miljøkassen.
- Farligt affald skal afleveres i original emballage. Alternativt kan du sætte en mærkat på beholderen, hvor der står hvad den indeholder, eller du kan skrive 'ukendt kemi'.
- Miljøkassen må fyldes, så den maks. vejer 4 kilo.
- Låget på miljøkassen skal være ordentligt lukket, når du stiller den til tømning sammen med storskrald – ellers tømmes den ikke.
- Farligt affald stillet ved siden af miljøkassen afhentes ikke.